Vše pro zajištění kvality a bezpečnosti potravin
Aktuality
Nová verze 7 normy IFS FOOD
Dne 6.10.2020 byla oficiálně publikována nová verze č.7 normy IFS Food.
Větších změn doznal tzv. certifikační protokol auditu, naopak v oblasti požadavků se příliš změn neobjevilo.
Nejvýznamnější změny v protokolu (auditních postupech) jsou následující.
- Audit by měl být méně zaměřený na papírovou činnost. 50% certifikačního auditu tak musí být realizováno v provozu. Do provozu se kromě výroby zahrnují také sklady, údržba, laboratoře, sociální zázemí, venkovní areál, vývoj.
- Audity se dále provádějí na roční bázi, novinkou však je, že minimálně každý třetí audit musí být proveden jako neohlášený.
- Byl lépe popsán rozdíl mezi obchodovaným zbožím, částečným a plným outsourcingem výrobních procesů. V návaznosti na to pak popsána pravidla pro kontrolu těchto výrobků a procesů.
- Změnila se klasifikace odchylek. Tzv, „B“ odchylky už dále nebudou odchylkami, ale pouze upozorněním na slabší místo s varováním dobudoucna. Redukce 5 bodů za vystavení „B“ upozornění nicméně zůstává zachována. Není však nezbytně nutné přijímat nápravu a nápravné opatření.
- Vyplněný akční plán již nebude dostatečným důkazem pro vypořádání neshod a odchylek zjištěných při auditu. Systém vypořádání bude obdobný jako u normy BRC. Certifikovaná společnost musí v akčním plánu popsat způsob nápravy i nápravného opatření na kořenovou příčinu. K nápravám je nutné rovněž zaslat objektivní důkazy. Termín pro zaslání bude maximálně 4 týdny od předání akčního plánu auditorem.
Nejvýznamnější změny v požadavcích jsou následující:
- Podrobný popis požadavků pro plný nebo částečný outsourcing. Například definování podmínek pro výběr a odsouhlasení dodavatele, monitoring outsourcovaných výrobků, atd.
- Nový požadavek na implementaci tzv. kultury bezpečnosti potravin.
- Upřesnění požadavků na bezpečné praní ochranných oděvů.
- Jasná definice zodpovědnosti výrobce potravin za ověřování bariérových vlastností obalů pro jednotlivé typy vyráběných produktů. Například pomocí následujících testů nebo jejich kombinací (organoleptické testování, skladové zkoušky, chemické analýzy, migrační analýzy).
- Konkrétní pojmenování možných zdrojů fyzikální kontaminace, kterým je potřeba věnovat náležitou pozornost. Jedná se například o kontaminanty z prostředí, oleje nebo kapající kapaliny ze strojů, prach, nástroje a nářadí, potrubí, pochozí lávky, pochozí plošiny, žebříky atd.
- A další drobné změny.