V listopadu 2017 byla publikována nová verze normy IFS č. 6.1, která vstoupí v platnost od 1. července 2018. Hlavní změnou je přidání tří nových požadavků, které se týkají falšování potravin a modifikace požadavku na řízení alergenů.
Vydání verze č.7 bylo již poněkolíkáté posunuto a nedojde k němu dříve než koncem roku 2019. Očekává se, že dojde k následujícím změnám:
1. Odpovědnost vrcholového vedení
- Vyšší zaměření na odpovědnost vrcholového vedení
- Posílení interní i externí komunikace v souvislosti s řízením změn a s požadavky zákazníků
- Odpovědnost za udržování platnosti certifikace se přesune na certifikovanou firmu
2. Systém řízení kvality a bezpečnosti potravin
- Zjednodušení požadavků na dokumentaci
- HACCP se více přiblíží dokumentu CODEX Alimentarius
- Zavedení programů nezbytných předpokladů a ovládacích opatření
4. Plánování a proces výroby
- Rozšíření požadavků na obalový materiál (aplikace požaadaavků již v rámci vývoje, ale také během dopravy a v samotném kroku balení)
5. Měření, analýzy, zlepšování
- Vyjasnění termínu nápravné opatření
6. Obrana potravin (Food defence)
- Zjednodušení požadavků, zaměření na operační řízení