Vše pro zajištění kvality a bezpečnosti potravin
Aktuality
Nová verze normy BRC Food č.9
V srpnu 2022 byla oficiálně publikována nová verze č.9 normy BRC Food. Audity dle této verze budou povinné od 1.2.2023.
Norma obsahuje několik nových požadavků, u řady požadavků došlo ke zpřesnění, doplnění.
Mezi hlavní změny patří např.:
- Nový přístup k validaci systému HACCP a validaci kontrolních bodů ;
- Podrobnější popis zdrojů možné kontaminace cizími předměty, kterým je potřeba věnovat zvýšenou pozornost (přenosná ruční zařízení, vyvýšené lávky)
- Nové požadavky pro výrobní zařízení (nákup, návrh a konstrukce, skladování, požadavky na mobilní a statická zařízení a zařízení pro nabíjení baterií)
- Nové požadavky pro řízení chemických látek, dřeva a rentgenových detektorů
- Řízení odpadu v prostorách s otevřeným produktem
- Nové požadavky na interní laboratoře, postupy pro vzorkování produktů, práce s nejistotou laboratorních metodik
- Požadavky na plastové závěsy a mobilní stěny v zónách s vysokým rizikem nebo vysokou péčí
- Aplikace plánu pro pozitivní změnu kultury kvality bezpečnosti potravin
- Požadavky na hodnocení dodavatelů služeb
- Dosledovatelnost potištěných obalů a etiket, produktů pro prodej zaměstnancům a na charitu
- Nové požadavky pro závody, které provádí první zpracování zvířat
- Nové požadavky pro výrobu krmiv pro hospodářská zvířata a pro výrobu medikovaných krmiv pro domácí zvířata